Att få barn är för många en stor glädje i livet. Det är dock en stor förändring, både i det vanliga livet och inom det ekonomiska. Det är bra att förbereda sig känslomässigt, praktiskt och ekonomiskt innan barnet anländer.
När man får barn så minskar inkomsterna en del, även om du får barnbidraget på 1250 kronor.
Tjänar du idag:
15 000 kronor – får du 2 300 kronor mindre i plånboken
20 000 kronor – får du 3 400 kronor mindre i plånboken
25 000 kronor – får du 4 400 kronor mindre i plånboken
30 000 kronor – får du 5 500 kronor mindre i plånboken
Detta är ju för att när barnet kommer så är du eller din partner hemma, med barnet och får pengar i form av föräldrapenning istället för lön. Inkomsten sjunker då med 80% av den inkomst man hade innan om man tar ut sin föräldrapenning sju dagar i veckan. Föräldrapenning betalas ut i 480 dagar för ett barn. 390 dagar får du en ersättning som baseras på den inkomst du har, som mest 952 kr/dag och som minst 250kr/dag och kallas för dagar på sjukpenningnivå. De övriga 90 dagarna är ersättningen 180 kronor per dag och kallas för dagar på lägstanivå.
Föräldrapenning ansöker man om hos Försäkringskassan. Ni kan dela dessa dagar mellan er båda om ni vill. Räkna innan barnet kommer hur ni vill fördela era föräldradagar.
En del arbetsgivare har så att de bidrar extra med pengar för den som är föräldraledig. Det kallas för föräldralön. Detta brukar ligga på 10 % av din lön.
När ni fått barn så kan ni även ha rätt till bostadsbidrag. Det om ni har låga inkomster. Även detta ansöker man om hos Försäkringskassan.
När du är föräldraledig så påverkas inte bara de inkomster du har under den tiden. Det påverkar även din framtida pension.
Är det så att du är eller ska bli förälder för första gången så är det bra att se till att planera och fundera lite över en del saker inför ankomsten av barnet. Konsumentverket har gjort en undersökning som visar att en ny basutrustning för barnets första år kostar runt 20 000 kronor. Sedan tillkommer det även andra saker, så som mat, kläder, blöjor med mera för cirka 22 000 kronor under det första året.
Det är bra om ni ser till att göra en lista på allt ni kommer att behöva. Det är säng, barnvagn, bilbarnstol, flaskor, nappar, kläder och en massa annat. Prioritera denna lista vad som du verkligen måste ha och vad som kan vänta. Finns det kanske släktingar att låna saker av? Eller är du ok med at köpa begagnade saker? Det finns mycket fina saker på second hand för små barn. Det du inte ska köpa begagnat, det är bilbarnstol, då den kan bli ”för gammal” och är inte säker. Innan barnet är fött är det inte nödvändigt att ha köpt hem allt. Vissa saker kanske du kan vänta med. Dyrare saker kan du önska dig i present kanske. Det finns även saker som går att hyra, som bilbarnstol till exempel. En stor kostnad är blöjor. Se till att handla smart och leta efter rabattkuponger. Många märken skickar ut dessa till barnfamiljer. Sedan, en mycket viktig sak, se till att skaffa en barnförsäkring! Det är en ekonomisk trygghet om det sker en olycka eller blir sjukdom.
Det är inte fel att ge ditt barn en god start i livet. Det kan du göra genom att starta ett sparande. Det är inte fel att ge barnet en ekonomisk grund. Det är bra att i tidig ålder även diskutera med barnet om vad pengarna ska gå till eller användas för. Ge ditt barn ett ekonomiskt ansvarstagande och lär dem värdet av pengar.
Att barn kostar pengar har vi ju redan gått igenom. Det har gjorts en uträkning av Swedbank att i snitt så kostar ett barn 1.4 miljoner kronor. Du måste tänka på att du får ett visst bortfall av inkomst med föräldrapenning. Sedan kanske ni måste byta bostad till större eller byta till en större bil.
Det finns sätt att spara in pengar på när du får barn. Låna kläder, barnvagn och annat av vänner och släkt till exempel. Se till att laga din egen barnmat hemma. En försäkring för barnet är ett måste som vi sa, men du kan jämföra dem, så att du får den bästa och den som är mest prisvärd. Kolla upp vad barnomsorgsavgiften kommer gå på när barnet börjar gå i förskola.
Det är inte fel att så tidigt som möjligt börja spara till ditt barn. Då det är ett sparande över tid, så behöver du inte lägga så mycket per månad, det kommer ändå att ge bra resultat. Har du flera barn är det bra att spara på enskilda konton. Annars är det ett måste att ha bestämt hur pengarna ska fördelas.
Du kan spara i eget namn eller öppna ett konto till barnet, i barnets namn. Sparar du pengarna i ditt eget namn så är pengarna dina så att säga och det du som disponerar över dem. Det innebär att du själv kan bestämma när barnet ska få pengarna. Komplettera även med ett testamente, i fall det värsta skulle ske, så att alla vet vems pengar det är på ditt konto.
Vill du spara direkt till ett barn behöver du öppna ett konto i barnets namn. Det är lite olika hur man gör det beroende på vilken bank ni använder. De brukar ofta kontrollera vilka som är barnets förmyndare, oftast är det ju ni föräldrar. Båda föräldrarnas underskrift behövs då man öppnar kontot.
Om ni är barnets föräldrar måste ni bestämma om kontot ska disponeras av er gemensamt, vilket är det vanligaste när det finns två föräldrar, eller om ni vill kunna disponera kontot var och en för sig. När barnet fyllt 16 kan han eller hon öppna ett eget konto.
Att spara till ett barn är en långsiktig investering. Man kan välja flera olika alternativ. Det har visat sig till exempel att på lång sikt har aktier eller aktiefonder visat sig ge den högsta avkastningen. Om det ska sparas i fonder eller i aktier, se till att sprida ut riskerna. Det är bra att ha minst 5 olika.
Hos den bank du väljer kan du få goda råd om vad för slags sparande du kan välja. Det finns då som sagt investeringssparkonto, som då är fonder.
Du behöver inte betala någon vinstskatt utan betalar bara en mycket liten schablonskatt på innehavet.
Du kan ge pengarna till barnen när du tycker att tiden är inne vilket nödvändigtvis inte behöver vara när barnet fyllt 18 år.
Du bestämmer vad pengarna ska användas till.
Barnen behöver inte skatta på pengarna när de betalas ut.
Sedan finns det spara i en kapitalförsäkring. Då bestämmer du hur och när barnet ska få sina pengar. Det kan vara vid en viss ålder till exempel. Du kan bestämma om allt ska betalas ut direkt eller om det ska ske löpande under en längre tid.
Det enklaste och tryggaste sättet att spara på är att öppna upp ett vanligt sparkonto till ditt barn. Se till att jämföra räntevillkoren på olika konton, läs det finstilta och var medveten om att räntevillkoren kan förändras över tid. Så kolla av med alla olika banker, inte bara ”din egna”. Kolla upp så att bankkontosparandet omfattas av insättningsgarantin. Detta innebär att om banken går i konkurs så kommer staten att garanter sparandet och ersätter dig. Alla svenska banker som har Finansinspektionens tillstånd omfattas automatiskt av insättningsgarantin.
Om ni väljer att spara på ett sparkonto så kan ni göra så här om ni vill att barnets sparpengar ska växa så snabbt som möjligt:
Öppna två sparkonton, först ett månadssparkonto som ni sparar regelbundet på och senare ett fasträntekonto som ni för över sparpengarna till när ni har sparat ihop något tiotusental kronor.
Bind pengarna på fasträntekontot i 3 år så får ni en bra avkastning och efter tre år bör ni binda pengarna igen.
Fortsätt att spara på månadssparkontot vid sidan av och för över ännu mer pengar till ett fasträntekonto när pengarna vuxit tillräckligt.
Hos banken kan du få mer tips på hur du bäst sparar för ditt barn och hur ni ska göra för att få pengarna att växa på ett bra sätt.
Det är inte fel att varje år se över sparandet. Kolla hur fonderna har utvecklats eller om det skett förändringar på räntenivåerna. Då det kan ändras snabbt, så se till att du kollar över allt, varje år. Tveka inte att våga byta sparande om du hittar något sin är bättre!
Se även till att göra barnet delaktig i sparandet, så att de vet om att de har ett sparande och vad det eventuellt ska gå till när de är 18 år.
När ditt barn fyllt 16 år kan han eller hon som nämnt faktiskt öppna ett konto själv. Om dit barn är intresserad av att spara eller investera eller kanske tjäna egna pengar så är detta en bra möjlighet. Det är inte fel att i tidig ålder uppmuntra ditt barn att kunna ta hand om ekonomi. En del barn får från tidig ålder sitt barnbidrag och ansvara för hur det ska användas på bästa sätt. Ett annat sätt är att spara undan just detta och istället lära barnet hur man tjänar egna pengar. Du har många alternativ att välja på.
Oavsett vad du väljer så är det viktigt att ditt barn förstår vikten av pengar och hur de bör hanteras. De bör ha respekt för pengarna så att säga. Det är en god idé att då öppna ett konto vid 16 års ålder och låta din tonåring själv ta ut och sätta in pengar.