Regeringens nya förslag om nya 3:12-regler väcker många känslor hos företagare. Finansministern Magdalena Andersson (S) anser att Sverige behöver skarpare 3:12-regler för att skattemoralen ska kunna bevaras. Vilka konsekvenser kan denna lagändring medföra? Och vilka drabbas mest?
I höstas offentliggjordes ett förslag om nya 3:12-reglerna och nu väntas regeringen komma fram med ett skarpt förslag. 3:12-reglerna är skatteregler som riktar sig till ägarledda aktieföretag, där ägaren både styr och arbetar. I samband med skattereformen som ägde rum 1991 infördes dessa regler, och har justerats några gånger sedan dess. Och nu, är en radikal förändring på gång. Beslutet har inte fattats ännu, men ska debatteras i riksdagen under mars.
Huvudsyftet med det nya förslaget är att styra hur stor del av företagets inkomst som beskattas som inkomst av tjänst, och hur stor del av företagets inkomst beskattas som inkomst av kapital, alltså utdelning som idag har en lägre skattesats. Förändringen kommer att innebära att skattesatsen för att få ta ut utdelning kommer att höjas. Varför vill regeringen införa denna förändring? Dagens 3:12-regler anses nämligen vara gynnsamma och för många företagare tar ut utdelning istället för lön. Många företagare väljer att lämna utdelning eftersom de inte har råd med att ta ut lön.
Skattereformen kommer att påverka småföretag från alla branscher. Idag har ägare till fåmansföretag rätt att lämna utdelning till 20 procent skatt. Om denna förändring träder i kraft kommer skatten att höjas till 25 procent. Dessutom ändras gränsbeloppet enligt förenklingsregeln. Förenklingsregeln är, som namnet säger, en enklare regel för att räkna ut det så kallade gränsbeloppet och påverkar hur mycket du som företagare har rätt att ta ut i lågbeskattad utdelning. Gränsbeloppet sänks från 2,75 inkomstbasbelopp till 1,75. Det innebär en sänkning från 160 000 kr till 100 000 kr.
Regeringen tror att reformen kommer att generera tillskott till statskassan på nästan 5 miljarder kronor per år, men olika experter menar att dessa siffror är överoptimistiska. Dels för att många företagare kommer att känna sig tvingade att ta ut så mycket utdelning som möjligt innan reformen träder i kraft, och dels för att många företagare kommer att minska sina framtida utdelningar. En del kommer helt enkelt inte längre ha råd att lämna lika stor utdelning och en del kommer att välja att behålla pengarna i företaget i form av olika investeringar. Bäst klarar sig bolag med mycket kapital att dela ut, eftersom skatten på utdelning utöver gränsbeloppet kommer att sänkas från 30 till 25 procent.
Om denna förändring klubbas av riksdagen innebär det då att reglerna kommer att gälla från och med 2018. Revisorernas råd till småföretagarna är att ta ut högsta möjliga belopp i utdelning och ta, om det är möjligt, ut mer i lön i år. Förhoppnigen är att fler företagare ska uppmärksammas och inse vilka stora skillnader denna förändring kommer att medföra. Småföretagare kommer då inte ha möjligheten till exempelvis utveckling eller att anställa fler personer. Dessutom blir småföretagarnas skattesituation försämrad.
Sammanfattningsvis: Vad är det för förändringar?