Bitcoin är, sedan några år tillbaka, ett stort snackis i nätvärlden. Åsikterna går isär kring den så kallade kryptovalutans framtid. Men vad är det egentligen för något?
Bitcoin är en så kallad kryptovaluta, vars syfte är detsamma som med alla ”vanliga” pengar. Alltså, att denna valuta ska användas som betalningsmedel eller för att lagra värde. Trots några likheter med ”vanliga” pengar, finns det några skillnader.
Det som skiljer Bitcoin från en ”vanlig” valuta är att det inte finns någon central utfärdare, som det finns Riksbanken för svenska kronor. Denna kryptovaluta skapas i förutbestämd takt i ett så kallad P2P-nätverk. Vem som helt kan ansluta sig där. Dessutom lagras där alla transaktioner som görs.
Bitcoin som valuta ofta jämförs med kontanter. Detta för att transaktionerna kan ske direkt mellan olika användare utan att andra tredje parter inblandas. Dessutom kan transaktionerna göras anonymt och även direkt mellan privatpersoner.
Eftersom bitcoin är baserad på en kryptoteknik och använder sig av asymmetrisk kryptering för att signera transationer är det väldigt svårt, eller nästan omöjligt att förfalska den.
Valutan skapades år 2009 av Satoshi Nakamoto, vilket är troligtvis hans pseudonym, och sedan dess har den mött både positiva och negativa kommentarer. Den första transaktionen ägde rum den 1 december år 2009. Det intressanta med bitcoin är att det kommer maximalt att finnas 21 000 000 bitcoins, och det beräknas att vara runt år 2140.
Så kan du skaffa bitcoin:
Här kan du se var du kan betala med bitcoins.