Ibland behöver man lite hjälp på traven för att ta tag i sin ekonomi. Vad är då bättre än att vända sig till litteraturen för att få inspiration och vägledning. Här listar vi fem böcker som rör sig inom den finansiella världen, tre internationella bästsäljare och två mer jordnära svenska böcker med konkreta tips.
Den rikaste mannen i Babylon, av George S Clason
George Samuel Clasons klassiker ”The Richest Man in Babylon” är både pedagogisk och underhållande. Via ett gäng sedelärande historier om köpmän, hantverkare och herdar förklarar författaren hur det här med pengar fungerar. I det gamla Babylon är vagnbyggaren Bansir och musikern Kobbi bäst på vad de gör, men ändå fattiga. Deras barndomsvän Arkad, den rikaste mannen i Babylon, har däremot lyckats få sina pengar att växa och budskapet i de lektioner han ger har inspirerat läsare över hela världen. Boken gavs ut redan 1926, men de grundläggande teserna kring sparsamhet, finansiell planering och personlig rikedom är fortfarande högst relevanta. Det här är ingen torr faktatung bok där konkreta råd listas utan ett litterärt verk för den som hellre lär sig något av välskrivna historier.
Rich Dad Poor Dad av Robert T Kiyosaki och Sharon Lechter
Ämnet, hur rikedomar skapas, är kontroversiellt och boken har både hyllats och kritiserats, men också lockat enormt många läsare, så på något sätt har författarna Robert K Kiyosak och Sharon Lechter träffat rätt. Kiyosaki har blivit enormt förmögen på bostäder, aktier, fonder och eget företagande. Bokens titel refererar till författarens uppväxt på Hawaii med två fadersfigurer. Hans egen far som dog fattig och hans bäste väns far, den rike fadern, som sedermera blev en av Hawaiis mest välbärgade män. Båda två formade på sitt sätt den unge Roberts syn på pengar och hur man bäst investerar dem. Boken tydliggör skillnaden mellan att arbeta för pengar och att låta pengarna arbeta åt dig, och innehåller konkreta exempel på hur man ska göra för att erhålla samma fördelar som rika människor redan har.
Think and Grow Rich av Napoleon Hill
”Think and Grow Rich” (”Tänk rätt bli framgångsrik”) publicerades första gången redan 1937 och brukar beskrivas som fadern till all motivationslitteratur. Det var den första boken som vågade ställa frågan: Vad gör en vinnare?”. Napoleon Hill ägnade större delen av sitt liv åt att studera personer som byggt sina egna förmögenheter och att utveckla den framgångsfilosofi i 13 steg som han formulerar i boken. I originalversionen använder Hill sin generations miljonärer som Andrew Carnegie, Thomas Edison och Henry Ford för att illustrera sina teser. I en senare version av boken, som uppdaterats för 2000-talet, har Arthur R Pell, expert på att tolka Hill, vävt in anekdoter om hur mer nutida miljardärer som Bill Gates, Mary Kay Ash, Dave Thomas och sir John Templeton skapade sina enorma förmögenheter.
Spara mindre – få ut mer, av Claes Hemberg
Claes Hembergs ”Spara mindre – få ut mer” är en kritisk uppgörelse med den kände sparekonomens egen bransch. Hans grundbudskap är att det är en myt att det är svårt att spara pengar. En myt som upprätthållits för att vi ska förledas att tro att vi behöver hjälp och att den hjälpen bara kan ges till priset av de höga avgifter som gör att bankerna tjänar mer på våra sparpengar än vi själva gör. Här får du veta hur du kan göra ditt sparande enkelt och billigt i stället för svårt och dyrt. Hemberg ger handgripliga råd, avfärdar myter, varnar för ovanor och listar skräpfonder. En andra upplaga av ”Spara mindre – få ut mer”, kom ut förra året med uppdateringar vad gäller nya sparformer och förändringar i pensionssparandet. Tipsen på bra fonder har också uppdaterats jämfört med originalboken från 2009.
Bygg en förmögenhet: fixa familjens ekonomi, av Joel Bladh
En helt vanlig småbarnspappa utan ekonomisk skolning bestämde sig för att bygga en förmögenhet för att trygga familjens framtid. Det har nu resulterat i en nyutgiven bok där Joel Bladh berättar hur han gått till väga. Bladh ger tips och råd om allt från budgetar, spar- och investeringsplaner och aktieköp till återbruk och långkok. Det är också en investeringsguide som tar upp något så ovanligt som sparande och jämställdhet. Budskapet i boken är att alla som har en inkomst kan börja bygga en förmögenhet, bara man är målmedveten och har en långsiktig plan. Civilingenjören Bladh hittade sin egen drivkraft när han blev förälder, och under sin föräldraledighet startade han resan mot ekonomiskt oberoende med målet att njuta av friheten det innebär att själv kunna disponera sin och familjens tid.