Nyheter



Buffertsparande – ditt skydd för oförutsedda utgifter

Vad händer med din ekonomi i fall det värsta inträffar? Om du blir arbetslös eller någon av dina närmaste blir sjuk? Eller tänk om bilen går plötsligt sönder? Buffertsparande har för uppgift att skapa en trygghet i din ekonomiska vardag.

Ett buffertsparande är en typ av sparande som ska ge dig skydd för oförutsedda utgifter. Det är ett kapital på ditt sparkonto som gör att man kan känna sig tryggare. Varför ska man ha en buffert? Det är ett bra skydd om du blir långvarigt sjuk eller sjukskriven, blir arbetslös, eller om bilen, frysen etc. går sönder eller om du bor i ett gammalt hus med renoveringsbehov.   

Hur mycket pengar det ska finnas på ett buffertkonto beror mycket på personens livsstil och familje- samt bostadförhållande. Är det så att man har barn, måste man ha sparat mer pengar än om man inte hade det. Buffertsumman beror också mycket på var man bor och hur man bor. Om det är en hyreslägenhet eller bostadsrätt, eller kanske ett fritidshus. Det som spelar mycket roll är även vad man har och äger. Om man har en ny bil eller en äldre bil och så vidare. Oftast brukar man säga att på ett buffertkonto ska det finnas två till tre månadslöner efter skatt.

Det viktiga med ett buffertsparande är att pengarna ska vara lättillgängliga. Att man kan komma åt dem snabbt och enkelt. Det rekommenderas att pengarna placeras på ett konto med låg risk. Anledningen till att pengarna ska placeras i lågrisktillgångar är att man inte vet när man kommer att behöva använda dessa pengar. Man kan inte direkt planera när en oförutsedd utgift dyker upp. Dessutom ska pengarna sparas på ett konto hos en trygg bank eller inlåningsföretag.

Hur man ska spara till en buffert beror på ens ekonomi. Det vanligaste är att man månadssparar och lägger en liten summa varje månad. Då fyller man på sin buffert regelbundet och den ökar stadigt, tills siffran har nått målet. Hur mycket man ska spara månadsvis beror på ens ekonomi. Använd inte pengarna till något annat än just bara oförutsedda utgifter.