Nyheter



Det händer om du blir sjukskriven

Vad händer om jag plötsligt blir sjukskriven? Hur kommer min lön påverkas? Vilka kostnader täcks av arbetsgivaren? Vad är viktigt att tänka på? Dessa frågor svarar vi på!

Det enda säkra i livet är att ingenting är säkert. Våra liv fylls av både planerade och oplanerade händelser. Och sådana som vi inte kan påverka. Man vet aldrig när man blir sjuk och ibland blir det inte som man hade tänkt sig. Men det är bra att veta och vara förbered ifall något händer dig och du blir tvungen att vara sjukskriven. För att det är mycket bättre att kunna fokusera på att bli frisk istället för att oroa sig om ekonomi eller andra frågor som då dyker upp. Nedan finner du information som du behöver veta om sjukskrivningen och sjukpenningen.

Vad som händer när du blir sjukskriven en kortare eller längre tid regleras av lagar och kollektivavtal så kolla med din arbetsgivare vilka försäkringar du har. Nedan finner du fyra viktiga steg när du blir sjukskriven:

  • Är du anställd, så måste du ta kontakt med din arbetsgivare först och sjukanmäla dig. Första dagen kallas för karensdag och då får man ingen ersättning. Från andra dagen och två veckor framåt kan man få sjuklön. Har man ingen arbetsgivare utan är egenföretagare ska man anmäla sig själv till Försäkringskassan.
  • Efter en veckas sjukdom måste man ha ett läkarintyg. Blir du borta från arbetet mer än två veckor, anmäler arbetsgivaren din sjukfrånvaro till Försäkringskassan. Du får då hem en blankett om du fyller i och postar tillsammans med sjukintyget.
  • Sedan ska Försäkringskassa bedöma ditt ärende och se om du har rätt till sjukpenning. Skicka ditt underlag så fort som möjligt, då är chansen stor att du får beslut om ersättning snabbare.
  • Om du har rätt till sjukpenning ska du inom 30 dagar från det att blanketten hamnade hos Försäkringskassan få utbetalningar.


Ersättning vid sjukskrivning:
Din ersättning när du är sjuk kan bestå av olika delar och beror på hur länge du är eller har varit sjuk. Du får sjuklön från arbetsgivare dag 2-14, som är 80 procent av din lön. Sjukpenning från sjukdag 14 fram till dag 365 (för arbetsskada finns ingen tidsbegränsning). Hur mycket sjukpenning du får (ungefär) kan du kolla på ersättningskollen.

Är det så att du blir sjuk en längre tid får du en personlig handläggare hos Försäkringskassan. Denna person hjälper dig med allt som rör din sjukpenning.

Har Försäkringskassan bedömt att du på grund av din sjukdom inte kommer att kunna gå tillbaka till jobbet på heltid, kan du få sjukersättning. Och det får man på 100 procent, 75 procent, 50 procent eller 25 procent, beroende av ens situation.

Det är viktigt att komma ihåg att även din arbetsgivare har ansvar vid sjukskrivning. Arbetsgivaren ska hjälpa dig att hitta lösningar så att du kan komma tillbaka till arbetet. Det kan röra sig om anpassning av din arbetsplats, nya tider, andra arbetsuppgifter mm. Och dessutom kan du få hjälp av Arbetsförmedlingen att hitta ett jobb som passar dig utifrån din situation. Allt för att hjälpa dig att komma ut i arbetslivet igen.

Att vara sjukskriven är inte lätt. Oavsett om det är en psykisk ohälsa eller fysisk ohälsa är det jobbigt. Det är viktigt att vara ärlig och snäll mot sig själv. Samtidigt är det viktigt att kommunicera med andra och ta chansen att få kontroll över sitt mående och sitt liv, för att må bättre.

Har du mer frågor och funderingar? På Försäkringskassans hemsida finner du all viktig information!