Nyheter



Nya spartrender 2018

Nytt år, nya trender. Även när det kommer till ekonomi och sparande. Bitcoin, grönt och förtidspension stjäl mest uppmärksamhet just nu.
 

Nytt åt, nya möjligheter men även nya trender. Inte minst när det kommer till ekonomi och sparande. Räntorna är fortsatt låga, börsen går bra och nya techbolag etablerar sig och växer snabbt.

Årets spartrend är definitivt att allt fler unga vill bli ekonomiskt oberoende i så tidig ålder som möjligt. Under de senaste åren har alltfler unga intresserad sig av aktier och långsiktigt sparande. Enligt sidan MinPension.se, som drivs av staten och pensionsbolagen, har väldigt många nya användare hittat dit förra året. Men andelen yngre som är under 30 år har ökat mest. Detta kallas av engelskspråkiga investerare ”Fire”, vilket innebär Financially Independent and Retiring Early. Med andra ord betyder det att man blir ekonomisk oberoende och kan gå i pension tidigt.

Anledningar till denna trend är många. Framför allt är det fler och fler unga som intresserar sig för aktier. En annan avgörande faktor är att räntorna har varit låga och det var helt enkelt inte lönsamt att ha pengar på ett vanligt sparkonto. Dessutom har börsen gått bra de senaste åren och diskussioner om eventuell förändring av vårt nuvarande pensionssystem påverkar pensionssparande och framtidsplaner.

Den andra spartrenden rör investeringen i digitala kryptovalutor och cannabis. 2017 var ett hett år för digitala kryptovalutor, som bitcoin. Deras kurser steg till rekordhöga nivåer och fler högrisksparare valde att investera i dem. Men efter vinterns ras har många av Avanza-kunder börjat sälja sina innehav i bitcoin. Istället har svenska högrisksparare börjat visa intresse för cannabisbolag. Nätmäklarens statistik visar att antalet innehavare har ökat i takt med att deras aktiekurser började klättra i höstas. Ett kanadensiskt bolag som tillverkar cannabis har blivit så populär att deras aktie blev på väldigt kort tid en av de mest ägda utländska aktierna hos Avanza.

Avanzas vd Rikard Josefson säger till SVT att "Man kan ha många moraliska och etiska betänkligheter. Bolagen är börsnoterade och legitima. Vår uppgift är att tillhandahålla värdepapper för våra kunder”.

Hur det kommer att gå, återstår att se!