Nyheter



Privatekonomi och pengar är ett tabu?

 

 

Om vi frågade dig nu om hur mycket du tjänar, vad hade du svarat?
Trots att vi är mer öppna och villiga att prata om många olika ämnen, så är vår privatekonomi fortfarande ett tabu hos många.

Svenskar har sin yttrandefrihet, diskuterar öppet på sociala medier och på olika slags internetforum men fortfarande har många svårt för att uttala sig om sina pengar och ekonomi. ”Det är inte fint att tala om pengar” har säkert många hört någon säga. Privatekonomi anses som ett tabu, alltså något som uppfattas som förbjudet eller heligt att prata om och uttrycka sig om. Varför är det ämnet så jobbigt?

Vi pratar oftast inte om hur mycket vi tjänar, eller på vilket sätt vi sparar pengar och hur mycket vi sparar varje månad. Annat samtalsämne som är mer ovanligare är hur mycket en persons skulder ligger på. Det vill vi helst undvika att tala om.

Många har börjat jämföra prata om pengar och privatekonomi med att prata om … samlag! Det råder ungefär samma tabu kring båda ämnena. Det är lika förbjudet att uttala sig om det. Men varför är det så? När både intimitet och privatekonomi är två av de mest naturligaste sakerna i livet. Vi håller tyst om det eftersom vi får en känsla av att både pengar och samlag är intima och väldigt privata ämnen som vi helst vill behålla för oss själva. Privatekonomi och pengar förblir en hemlighet. Hemlighetshållandet i sig tyder på att detta ämne är väldigt viktigt för en person. Enligt en brittisk professor i sociologi, Jan Pahl, håller många det gemensamma kontot som det yttersta beviset för tilltro och förtroende i sitt förhållande.

Privatekonomi och pengar handlar mycket om personlig integritet. Många, speciellt de som är i ett förhållande, undviker att prata om pengar, för att undvika konflikter och bråk. Hur en person hanterar pengar kommer väldigt nära vem han eller hon är som person och vilka värderingar och åsikter han eller hon har.

Pengar är definitvit inget större diskussionsämne vid fikabordet. Däremot gillar vi att berätta om vissa privatekonomiska händelser. Det kan exempelvis vara när vi tycker att vi förtjänar ett särskilt inköp, när vi har unnat oss en finmiddag efter en jobbig dag på jobbet eller kanske att vi har vunnit 10 000 på trisslott. Men många måste hålla med om att det finns en hårfin gräns, på vad vi vill höra när det kommer till ens privatekonomi och vad vi tycker är oförskämt att berätta om. De personer som pratar eller snarare skryter om pengar endast för att imponera kan lika bra behålla det för sig själv. Men de några undantagen som vågar prata om pengar för att kunna hantera dem bättre, borde diskutera ännu mer! Trots att många tycker att det är fult att prata om pengar, så är det faktiskt väldigt nyttigt att öppna upp sig. Det är helt naturligt. Pengar kommer och går, det är en bristvara. Vi lär oss mycket av varandra och andras erfarenheter eller råd.