Nyheter



Så bra är vi på att spara långsiktigt

Svenskarna är bra på att tänka långsiktigt. Nästan två av tre svenskar har en sparad buffert och nästan lika många sparar på lite längre sikt. Det visar en färsk undersökning från Swedbank.

Att svenskarna är bra på spara har framgått i flera undersökningar den senaste tiden, vi är till och med bäst i Europa. Den nya Sifo-undersökningen som gjorts på uppdrag av Swedbank bekräftar den bilden och visar dessutom att det redan stora intresset för att spara ökar och att vi blir allt bättre på att placera våra pengar på lite längre sikt.

– Det är positivt att så många tänker långsiktigt och har ett regelbundet sparande, säger Arturo Arques, privatekonom för Swedbank och Sparbankerna i ett pressmeddelande.

Sju av tio svenskar sparar redan regelbundet, något fler kvinnor än män och påtagligt fler över än under 35 år. Intresset för olika sparformer är stort och ökar dessutom. Fler svenskar har ökat än minskat sitt sparande under det senaste året. Nästan två av tre har ett långsiktigt sparande och lika många har ett buffertsparande, enligt Swedbank-undersökningen.

Nästan hälften av alla som svarade, 48 procent, uppger att de har två månadslöner eller mer som buffert. Andelen med en sådan sparbuffert ökar inte helt oväntat med högre ålder och inkomstläge. Majoriteten anser att två månadslöner är en lagom nivå på en sparbuffert.

Även SBAB har i sin årliga sparkontoundersökning tittat närmare på svenskarnas buffertsparande. De har formulerat frågorna lite annorlunda, men nästan sju av tio svarar att de har en månadslön eller mer som ekonomisk krockkudde om något oförutsett skulle inträffa.

Enligt SBAB-undersökningen är det dock 18 procent som helt saknar buffertsparande och av Swedbank-undersökningen framgår att åtta procent av svenskarna vare sig har något långsiktigt sparande, buffertsparande eller något sparande med ett specifikt mål i sikte. Men även om det är oroväckande att nästan var tionde svensk saknar ekonomiskt utrymme för att spara och att tre procent är helt utan sparkapital så är det ändå tydligt i Swedbanks undersökning att sparandet är högt prioriterat bland svenskarna.

– Det är inte summan som räknas utan vikten av att ha kontroll över sin ekonomi och att man planerar därefter. Att ha kontroll över sin ekonomi ger en större trygghet, säger Arturo Arques som också levererar ett par konkreta tips.

• Det är bättre att spara lite än ingenting.

• Försök att se över sparandet regelbundet. När man deklarerar, får tillbaka på skatten eller får en löneökning är några lämpliga tillfällen för att göra det.

En annan finansiell rådgivare, Ylva Lundström hos Solidar, har också lite konkreta tips på hur man ska tänka långsiktigt. Hennes plan i tre steg för att lyckas kan sammanfattas så här:

  1. Buffertsparande. Spara ihop till en buffert. Helst tills du har två månadslöner undanlagda på kontot. Eftersom det handlar om pengar som man vill kunna komma åt snabbt så rekommenderar Lundström att använda ett räntesparkonto.
  2. Målsparande. När du väl har en buffert kan du unna dig att spara till något roligare, till exempel en semesterresa. Även här bör man välja en sparform med låg risk.
  3. Pensionssparande. När du har en buffert och även sparat till semestern är det dags att tänka mer långsiktigt och börja spara till pensionen. Hur stor summa beror på var och ens livssituation.