Nyheter



Så undviker du att slösa pengar på onödiga utgifter

De flesta spartips bygger på att vi fattar rationella beslut. Problemet är att vi inte alltid gör det. Många sparbeslut är snarare baserade på beteenden och vanor än på logiskt tänkande. Därför gör vi ofta av med pengar i onödan. Men det finns knep för att komma runt det också.

 

Anders Anderson, chef för Swedish House of Finance vid Handelshögskolan i Stockholm, har sammanfattat ämnet finansiell psykologi som idéer från kognitiv psykologi applicerat på finansiella beslut, marknader eller beteenden. Enkelt uttryckt handlar det om hur vi kan använda dessa kunskaper i vår vardag och lära oss av våra misstag.

– Jag tror att man kan undvika många fallgropar om man är medveten om hur vi som människor beter oss i vissa situationer. Vi har till exempel en tendens att vilja undvika att realisera förluster. Vi skjuter gärna på obehagliga men nödvändiga uppgifter som vi har framför oss och försöker ignorera information som talar emot det vi redan tror att vi vet, förklarar Andersson för Sapir:magasin.

En tydlig fallgrop förkortas FOMO. Det står för Fear to missing out och handlar om att vår drivkraft för att göra vissa saker är sprungen ur rädslan för att gå miste om något bra. Kognitionsvetare Elin Helander konstaterar att vi befinner oss i högsäsongen för FOMO. Det händer så klart även under resten av året, men sommaren är en period då vi extra lätt rycks med i aktiviteter just på grund av rädslan för att gå miste om något kul. Det finns saker som vi vill göra och det finns saker som vi tror att vi vill göra. Det kan exempelvis vara svårt att tacka nej till den där festen eller krogbesöket, som verkar kunna bli kul, i stället för att stanna hemma. och de där vinflaskorna på utserveringen ser ju så frestande ut. FOMO leder därför lätt till onödiga utgifter. Vi lägger en massa pengar på sådant vi egentligen inte tycker är särskilt viktigt.

– Så nästa gång din vän ringer och försöker tjata med dig på fest eller något annat du inte vill. Fråga dig om du tycker det är värt pengarna som försvinner från din dröm, säger Helander.

 

Psykologen Niklas Laninge har formulerat ett gäng spartips baserade på psykologisk forskning.

1. Gör sparandet så konkret som möjligt.

Det är svårt att spara för sparandets skull och för högt uppsatta mål kan ha motsatt effekt. Tidsbestämda, specifika och avgränsande mål ökar motivationen.

2. Spara till något du värderar.

Börja inte spara bara för att din banktjänsteman, mamma eller vän rekommenderar det. Spara i stället med ett mål som ligger i linje med dina egna värderingar.

3. Gör sparandet till en vana.

Ett knep är att para ihop sparandet med någon redan existerande vana. Testa till exempel att lägga din bankapp bredvid Facebook-appen och skapa en påminnelse som uppmanar dig att kolla dina fonder i direkt anslutning till morgonens första scrollande på Facebook.

4. Utnyttja människans förmåga att hålla fast vid ofärdiga uppgifter.

Den så kallade Zeigarnik-effekten innebär att påbörjade, men inte avslutade uppgifter dröjer sig kvar i vårt målmedvetna. Skapa därför små konkreta sparmål som är lätta att uppnå.

5. Få ditt sparande att framstå som billigt.

Kostnader är subjektiva. Att spara känns inte som en lika stor uppoffring om den förankras i något annat, exempelvis hur stor summa du lägger på restaurangbesök varje månad.

6. Lägg ner tid och engagemang.

Vi värderar det vi själva gjort högre än sådant som andra gjort. Välj därför att spara i en bransch, ett företag eller en fond som du själv har ett genuint intresse för. Men se upp för risken att du sedan övervärderar ditt innehav.

7. Fokusera på vad du har i stället för vad du kunde ha haft.

Undvik att tänka på att pengarna kunde ha använts till något roligare. För de som har lätt att låta tankarna gå åt det hållet är autogiro ett bra tips.

Spartipsen från Niklas Laninge finns mer utförligt förklarade här.