Nyheter



Sambolagen – frågor och svar

Att flytta ihop med sin partner kan kännas spännande och härligt. Men samtidigt är det viktigt att känna till sambolagen och vad den innebär. Här finner du svar på grundfrågor som dyker upp när sambolagen kommer på tal.
 

Vad är sambolagen för något?
Sambolagen (2003:376) är en svensk lag som innehåller bestämmelser om ägandeförhållande mellan två personer som kallas sambor. Det största användandet av denna lag är när samboförhållandet upphör, eller en av sambor avlider.

När gäller sambolagen?
När två personer i Sverige som är ett par flyttar ihop räknas då enligt denna lag som sambo. Det är alltså två personer i ett parförhållande som har gemensamt hushåll. Sambolagen gäller endast för dem personerna som inte är gifta. Syftet med sambolagen är att den ska kunna ge skydd åt den ”svagare” sambon när förhållandet tar slut.  

När upphör samboförhållande?
Ett samboförhållande tar slut när en av sambor dör, flyttar ut eller ansöker om förordnande av bodelningsförrättare, alltså helt enkelt bodelning. Dessutom upphör det också när båda, eller en av dem gifter sig med någon annan.

Vad garanterar sambolagen?
Enligt sambolagen kan en sambo ansöka om bodelning om samboförhållandet tar slut, en av dem flyttar ut eller dör. Bodelning innebär då att alla möbler, hushållsartiklar och hushållsmaskiner som paret köpt för att använda tillsammans (oavsett vem det är som betalat för sakerna) ska delas. Är det så att paret bor i en bostad som köptes tillsammans för att bo tillsammans i, ska denna delas också. Det finns dock några undantag och sambolagen gäller exempelvis inte om en av sambor ägde bostaden eller möblerna först och sedan den andre har flyttat in. Dessutom saker såsom bil, båt, sommarstuga, aktier, pensionssparande och bankmedel ligger utanför delandet och den personen som faktiskt som står ägare får behålla dem.

Är det så att sambor som inte vill dela ekonomin, ska skriva i ett samboavtal att detta inte ska gällas i deras samboförhållande. Är det så att viss egendom inte ska omfattas av bodelning ska detta medges också.

Det är också en skillnad på vad som gäller för barn med gifta och ogifta föräldrar. Faderskapet till ett barn vars föräldrar är sambor måste fastställas. Och vid barnets födelse är det mamman som får vårdnaden om barnet. Föräldrarna kan alltid göra en gemensam anmälan till skattemyndigheten eller socialnämnden i samband med faderskapsbekräftelse och få gemensam vårdnad genom registrering.

Det är inte möjligt för sambor att adoptera ett barn.

Vad gäller vid ena sambos bortgång?
Vid bortgång av den ena sambon, har man som sambo rätt till hälften av bohag och bostad, som skaffades tillsammans. Har den avlidna sambon inga barn, går arvet till dess föräldrar eller syskon. Finns det barn i förhållandet, (oavsett om de är gemensamma eller inte) har det alltid rätt till arvet direkt efter när en förälder går bort.

För att sambor ska ha rätt till att ärva varandra rekommenderas det att skriva testamenten till förmån för varandra.
 
Sambolagen sammafattning:

  • Sambor är par som bor tillsammans.
  • Sambor är par som har gemenssam hushåll.
  • Sambor kan ansöka om bodelning.
  • Sambor ärver inte varandra, om det inte anges i ett testamente.
  • Sambor kan inte adoptera barn.
  • Sambor som får barn tillsammans, måste ansöka om gemensam vårdnad.