Den 1 juli tappar drygt 11 miljarder kronor sitt värde. 11 miljarder – så mycket av de gamla sedlarna och mynten finns kvar i våra plånböcker och som blir ogiltiga sista juni.
De nya sedlarna och mynten har sedan oktober 2015 ramlat successivt in i våra plånböcker. Men nu är det dags att handla för de gamla kontanterna och mynten eftersom om mindre än en månad blir det ogiltiga.
Riksbanken presenterade sin senaste beräkning och det finns ungefär 9,2 miljarder kronor i gamla sedlar, och cirka 1,9 miljarder kronor i gamla mynt. Och det verkar som att många väntar till sista minuten. Antingen så kan man betala med de gamla sedlarna och mynten, växla dem eller sätta in på sitt bankkonto.
Att byta ut alla sedlar och mynt är en stor omständighet och ett stort projekt för banker och butiker men även oss alla. Det finns många insättningsautomater runt om i landet där man kan sätta in gamla sedlar. Vissa av banker har under den senaste tiden tagit bort avgiften för att ta emot mynt. Dessutom har antalet kontor med kontakthantering ökar vilket underlättar för väldigt många.
De gamla sedlar vars dagar är räknade och ska bytas ut är 100-lappar med Carl von Linne och 500-lappar med Karl XI på framsidan. När det kommer till mynt, de mynt som kommer att bli ogiltiga i juli är 1-, 2- och 5-kronor. Detta gäller inte 10-kronorsmynt.
Vill du få hjälp med att hitta rätt ställe där du kan lämna in dina mynt kan du gå in på https://www.myntkartan.se/. Denna sida bygger på uppgifter från banker, butiker, växlingskontor och privatpersoner. Har giltighetsdatumet passerat, kan du läsa om hur du går tillväga här: http://www.riksbank.se/sv/Sedlar--mynt/Sedlar/Att-losa-in-ogiltiga-sedlar/
Timeline:
Oktober 2015: Nya 20-, 50-, 200- och 1000-kronorssedlarna lanseras.
Juni 2016: 20-, 50- och 1000-kronorssedlarna blir ogiltiga
Oktober 2016: Nya 100,- och 500-kronorssedlarna samt 1-, 2- och 5-kronorsmynten lanseras.
Juni 2017: 100,- och 500-kronorssedlarna samt 1-, 2- och 5-kronorsmynten blir ogiltiga.