Just nu är bankernas räntor extremt låga. Då kanske du också har klurat ut att det till och med kan vara lönsamt att låna samtidigt som du låter sparkapitalet ligga på ett sparkonto med hög ränta. Men Swedbanks sparekonom Arturo Arques vill ändå mana till att både spara och låna klokt.
– Visst är det så att man skulle kunna tjäna på att ta lån med låg ränta och sätta sina pengar på ett sparkonto med hög ränta. Men problemet är att om man lägger sin sparbuffert på ett konto med hög ränta så har man också gått med på att låsa pengarna på upp till fem år, säger Arturo Arques, sparekonom på Swedbank.
Han menar att varje individ behöver ha en sparbuffert på minst två månadslöner som man snabbt kan komma åt vid oförutsedda händelser.
– Hur stor sparbuffert man bör ha är naturligtvis helt beroende på varje individs familjesituation. En familj med barn har självklart större utgifter än en familj där barnen är utflugna. Men minst två månadslöner bör man alltså ha sparat och det är bra att börja med sitt sparande i så unga år som möjligt, säger Arturo Arques.
Familje- och ekonimisituationen är också individuell vilket avgör hur man ska tänka vid planering av sparandet. Långsiktiga placeringar är exempelvis bra om man vet att man inte har behov av de undanstoppade pengarna på ett par eller fler år. Men behöver man låna pengar är rådet densamma för alla.
– Klokast är att enbart låna till tillgångar som har ett värde som kommer att stiga med tiden, exempelvis en bostad, säger Arturo Arques.
Att låna pengar för konsumtion är sällan en bra affär menar Arturo Arques. Ett lån för att finansiera exempelvis en semesterresa är en tillgång som är förbrukad samma dag man kommer hem från resan. Samma sak om man lånar för att köpa exempelvis en soffa. Värdet på soffan sjunker rejält så fort den lämnat butiken.
– Ett sätt att kolla hur mycket värdet sjunker på en vara är att titta på andrahandsvärdet på exempelvis blocket. Lånar man till konsumtion ska man se till att ha gjort upp en budget så att man kan betala av lånet inom minst ett år. Man bör komma ihåg att tricket för att bli framgångsrik är 20 procent planering av budget 80 procent disciplin. Och det är just disciplinen de flesta har svårast för, säger Arturo Arques.