Nyheter



Spara pengar genom att laga billigare mat

Spara pengar – laga billigare mat

En utgiftspost, som alla har, det är matkostnad. Denna varierar ofta rätt så mycket och har man inte koll så kan det bli att man handlar mat för rätt mycket pengar. Det gäller att tänka sig för när du handlar. Konsumentverket har gjort flera beräkningar som visar vad mat kan gå på varje månad. Men man kan pressa det ännu mer och göra det ännu billigare och det utan att behöva äta gröt eller nudlar! Planering är en viktig del i det hela, att stå i affären, hungrig och inte veta vad det ska bli till middag gör att det kan bli dyrt!

Planera dina inköp

Det är som sagt bra att planera sina inköp. Det kan du göra genom att varje vecka göra en veckomatsedel. Utifrån den kan du sedan skriva en inköpslista och handla från den. Det gör att du inte småhandlar, samt att du kan använda ingredienserna du köper under veckan. Släng heller inte rester, det går att använda eller att frysa in till matlådor. En del tycker man ska månadshandla, men att veckohandla har sina fördelar. Den som gillar att handla en gång per månad ska givetvis göra det, men då gäller det tänka sig för. Se till så att du har en lista att gå efter och köp inte på en massa saker som sedan ligger hemma och blir gammalt. Så oavsett om du handlar en gång per vecka eller en gång per månad, ha en lista, som du följer. Det är bra att börja med frukt och grönsaker, så känns det lättare att motstå stoppa ner onyttigheter som chips, godis och läsk. Det är bra att se till att handla när du är lagom mätt med. Är du hungrig så kommer det åka ner onödiga saker, är du allt för mätt är det lätt att hoppa över saker som står på listan.

Spara pengar på kostnaderna för mat

Det finns flera sätt att dra ner matkostnaderna på. Det är bra att till exempel dra ner en del på din köttkonsumtion. Satsa på att äta vegetariskt några gånger i veckan. Dryga ut maträtter med bönor, kikärtor och linser. Det är även bra att handla efter säsong. Vintertid är det bra mycket billigare med rotfrukter till exempel. Sedan, laga flera portioner, så att du får mat över till att göra matlådor. Då slipper du att köpa mat ute. Ska du inte göra matlådor, laga mat i lagom mängd, så att det inte blir över och du får slänga.

Håll utkik efter rabatter och extrapris

Det är en god idé att hålla utkik efter rabatter och extrapris, både i reklamblad och när du är i affären och handlar. Ibland finns det mat med kort datum. Är det kött och annat som går frysa, så är det ingen fara med det korta datumet nämligen.

Billiga märken

Många butiker har så kallade egna varor med egen märkning eller att de erbjuder lågprisprodukter. En del av dem är riktigt bra, men läs alltid på innehållsförteckningen och jämför så att du inte får sämre kvalitet.

Släng ingen mat!

Idag slänger många mat, rätt ofta, för att de tror att det inte går att äta. Dels har maten längre hållbarhet än vad man tror, dels kan mycket av sakerna frysas. Det går till exempel utmärkt att frysa ägg, grädde, vitlök. Mjölk kan också frysas, om du bara ska ha det till matlagning.

Andra bra tips

Skippa att handla plastpåsar eller papperskassar, det är onödigt dyrt. Satsa på att ha med egna tygkassar istället. Sedan, som sagt, matlåda till jobbet, det är en god idé. Du kan spara många tusenlappar på att göra det istället för att äta ute.

Laga mat för under 10 kronor per portion

Här får du ett antal recept, där kostnaden per portion är max 10 kronor!

Linsstroganoff

4 portioner

  • Kostnad: 9 kr/portion

  • Vego: Ja. För vegansk använd vegetabilisk grädde

  • Tidsåtgång: ca 30 min

Ingredienser

  • 3 dl torkade röda linser (10 kr)

  • 1 gul lök (1 kr)

  • 2 msk tomatpuré (4 kr)

  • 2 dl valfri grädde (10 kr)

  • 1 dl vatten

  • 1 grönsaksbuljongtärning (1 kr)

  • 1 msk soja

  • 2 morötter (2 kr)

  • 1 dl (ca 8 st) hackade soltorkade tomater (5 kr)

  • ris för 4 portioner (5 kr)

  • olja till stekning

  • salt, peppar

Koka linserna enligt anvisning på paketet.

Hacka lök fint. Hetta upp en stekpanna med olja och stek löken mjuk.

Slå på grädde, vatten och vispa i tomatpuré, grönsaksbuljong och soja. Låt puttra i ca 10 min.

Börja koka riset enligt anvisningarna på paketet.

När linserna har kokat färdigt, lägg i tomatsåsen. Rör om försiktigt. Lägg i de hackade soltorkade tomaterna. Riv i morötterna. Låt stå på svag värme i ca 5- 10 min.

Smaka av med salt och peppar och späd ev med mer vatten/grädde/mjölk till önskad konsistens.

Servera med riset och gärna en sallad.

Billig kokosmjölksgryta med frukt och jordnötter

8 portioner

  • Kostnad: 10 kr/portion

  • Vego: Ja, vegansk.

  • Tidsåtgång: ca 40 min

Ingredienser

  • 2 burkar kokosmjölk a 400 ml (24 kr)

  • 2 gula lökar (2 kr)

  • 2 msk currry

  • 2 vitlöksklyftor (1 kr)

  • 10 dl kokade kikärtor (10 kr)

  • 1/2 dl jordnötssmör (4 kr)

  • 1 paket krossade tomater (5 kr)

  • 3 ekologiska bananer (7 kr)

  • 1 pkt frusen mango (15 kr)

  • 1 grönsaksbuljongtärning (1 kr)

  • ris för 8 portioner (10 kr)

  • salt, peppar

  • olja att steka i


 

Börja med att koka riset enligt anvisningarna på paketet. Hacka lök och vitlök fint. Fräs mjuka i en kastrull tillsammans med curryn.

Tillsätt kokosmjölken, de krossade tomaterna och smula ned grönsaksbuljongtärningen. Vispa i jordnötssmöret, så att det blandar sig väl i såsen.

Låt puttra i ca 10 minuter.

Tillsätt kikärtorna, den frusna mangon och bananer skivade i slantar (vill du inte ha frukt vid sidan av så hoppar du såklart över detta). Låt bli varma i ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.

Servera grytan med det nykokta riset, soja och eventuellt lite mer frukt om du vill.

Bönchili med majskräm och tortillabröd

4 portioner

  • Kostnad: 10 kr/ portion

  • Vego: Ja! Bönchilin är vegansk och majskrämen är lakto- vegetarisk. Välj veganskt ostalternativ för att göra majskrämen vegansk.

  • Tidsåtgång: ca 60 min

Bönchili

  • 1 burk krossade tomater (5 kr)

  • 1 gul lök (1 kr)

  • 3 vitlökslyftor (1 kr)

  • 1 msk spiskummin

  • rapsolja

  • 1 msk vinäger

  • 1 msk kakao

  • 1/2 grön chili (0,5 kr)

  • chipotle efter smak

  • 1/2 lime, saften (2 kr)

  • 1 msk honung

  • 2-3 dl vatten

  • 1 msk fryst persilja (1kr)

  • 2 msk fryst koriander (2 kr)

  • 8 dl blandade kokta bönor, svarta bönor och stora vita bönor (8 kr)

Majskräm

  • 1/2 pkt frusen majs, ca 225 g (7 kr)

  • 1/2 grön chili (0,5 kr)

  • 50 g ost av smakrik sort, t ex Präst, Herrgård (4 kr)

  • 1/2 lime, saften (2 kr)


 

Tortillabröd: 4 st (6 kr)

Börja med att göra bönchilin.

Hacka lök och vitlök fint. Kärna ur den gröna chilin och hacka fint (spara 1/2 av chilin till majskrämen). Hetta upp ett par matskedar olja i en stor kastrull/gryta. Fräs löken mjuk tillsammans med spiskummin och chili i ett par minuter. Se till så att det inte bränns. Slå på krossade tomater och vatten.

Lägg i vinäger, honung, kakao och chipotle och låt sjuda i ca 15 minuter.

Lägg i bönorna, saft av lime och de frysta kryddorna i grytan och låt sjuda i ytterligare 15-20 minuter. Det ska inte koka nu, för då kan bönorna kokas mjöliga utan bara sjuda på svag värme. Smaka av med salt och peppar.

Gör under tiden majskrämen.

Rosta majskornen i en torr stekpanna tillsammans med resterande halva gröna chilin tills majsen har fått lite färg.

Mixa majsen med ost till en kräm. Pressa i lime och smaka av med salt och peppar.

Servera bönchili med majskräm och tortillabröd.

Dhal på mungbönor

  • Antal portioner: 8 portioner

  • Tid att laga: ca 45 min

  • Pris/Portion: 9 kr/portion

  • Kost: Veganskt

Ingredienser

  • 2 gula lökar (2 kr)

  • 4 vitlöksklyftor (2 kr)

  • 1 grönsaksbuljongtärning (1 kr)

  • 3 tsk garam masala

  • 4 cm ingefära, riven (2 kr)

  • 10 dl kokta mungbönor (ca 4 dl torkade) (10 kr)

  • 2 burkar krossade tomater (10 kr)

  • 500 g hackad, fryst spenat (9 kr)

  • 2 röda chili (eller 2 tsk sambal oelek) (2 kr)

  • 2 burkar kokosmjölk (22 kr)

  • 2 msk fryst koriander (5 kr)

  • ris för 8 portioner (10 kr)

Hacka gul lök och vitlök fint. Kärna ur chilin och hacka. Riv ingefära.

Fräs den hackade löken och chilin i olja, garam masala och ingefära.

Slå på tomatkross och kokosmjölk. Smula ned buljongtärning. Låt koka upp och låt sedan puttra på svag värme i ca 25-30 minuter.

Koka riset.

När grytan är klar: Lägg i den hackade frysta spenaten, koriander och salta efter smak. Lägg i mungbönorna. Låt bli varma.

Servera med riset