Vi fortsätter konsumera. Och 72 procent använder inte ens hälften eller mindre av det de har i sina skåp och byråer.
Statistik från SCB visar att i februari steg hushållens konsumtion 1,7 procent i jämförelse till samma månad förra året. Genom åren har våra köpbeteenden och levnadssätt förändrats. Stabil tillväxt i Europa har lett till att vi har möjligheten att producera och konsumera mer varor och tjänster. Vi har möjligheten att resa och leva längre. Men miljökonsekvenserna av våra handlingar har blivit större.
Senaste undersökning från Myrorna, landets största second hand-aktör, visar att mer än hälften tycker att de äger för mycket kläder och ännu fler anser sig äga för mycket prylar. Myrorna undersökte svenskarnas användningsvanor och sammanlagt har 1026 personer deltagit i undersökningen. Syftet med denna är att skifta fokus i hållbarhetsdebatten.
”I diskussioner om hållbarhet ligger fokus ofta på konsumtionens effekter. En fråga som inte får lika mycket utrymme handlar om hur vi använder det vi redan har. Att befintliga resurser tillvaratas är en enormt viktig miljöfråga, och resultatet i undersökningen bekräftar verkligen det. Den visar att det finns ett överflöd av outnyttjade tillgångar i våra garderober, förråd, byråer och skåp”, säger Nina Adler, kommunikatör på Myrorna, i en kommentar.
Enligt Myrornas undersökning har nio av tio svenskar kläder i garderoben som de inte använder. Detta för att kläderna är i fel storlek alternativt för att de tröttnat på dem och glömt bort dem. Endast tre av tio använder nästan alla sina kläder.
Men svenskar har inte för mycket av endast kläder, det gäller även prylar. Mycket mer än hälften anser sig att äga för mycket prylar. 83 procent har prylar som de inte använder. Anledningen till det, är att antingen har prylarna glömts bort eller har man tröttnat på dem. Nästan en fjärdedel har knappt någon tid till att använda sina saker. Det tråkiga är att få verkar ha dåligt samvete över det.
I framtiden tror många att de kommer att konsumera mindre, även om kanske inte alla kommer skära ner på konsumtionen. Dessutom är delningsekonomin inget som lockas eftersom det är bara 27 procent som kan tänka sig att låna och byta saker i framtiden.
Källa
https://www.aktuellhallbarhet.se/mer-halften-anser-sig-aga-mycket/