Nyheter



Utlandssemester – vilket betalkort är det bäst att ha?

Semestertider är här och många väljer att spendera sina lediga dagar utomlands. Vi kan vara överens om att de flesta tar med sig ett betalkort eller ett kreditkort, och lite kontanter. Men vilket är det bättre och det mest lönsamma alternativet? Är det värt att ta med sig kontanter? Eller kanske ett vanligt betalkort räcker? Vi svarar på dina funderingar.

För det första finns det fler fördelar med att använda ett kort istället för kontanter. Man behöver inte fundera på hur mycket pengar man har kvar i plånboken, och man behöver inte fundera på hur mycket pengar man ska förbereda till resan. Dessutom är användning av kort ett mycket säkrare alternativ, än att gå runt med kontanter i fickan.

Att betala med kort har viktiga fördelar som att ofta ingår det olika reseförsäkringar som ger bättre skydd än vad som ingår i ens hemförsäkring. Dessutom om man betalar med kort som är kopplat till ett bonussystem, får man rabatter och andra erbjudanden som kan utnyttjas.

Men finns det fördelar, så ska det finnas nackdelar också. Den största nackdelen med ett kort är att det finns höga avgifter för uttag och betalning. Dessutom är det viktigt att tänka på växlingsspreadar. Ju längre växlingsspread desto bättre. Och sist men inte minst, finns det risk för att bli skimmad eller helt enkelt tappa bort sitt kort.

I dagsläget finns det väldigt många olika kort på marknaden med olika förmåner och möjligheter. Men vad är det viktigaste att tänka på i kort-jungeln?  För att kunna hitta ett kort som passar dig och dina behov, svara ärligt på frågorna nedan.

  • Hur mycket reser du?
  • Hur långa är resorna?
  • Hur mycket pengar kommer du att ta ut? Ungefär.
  • Vilka förmåner föredrar du?
  • Vad kostar det att ta ut pengar från en uttagsautomat?
  • Hur hög är valutaväxlingsavgiften?
  • Hur hög är kortets årsavgift?
  • Ingår det någon reseförsäkring?

 

Det som är viktigt att tänka på när du ska betala med ditt kort utomlands är att man alltid ska välja inhemsk valuta när man betalar eller tar ut pengar. Det kan bli lite billigare. Var beredd på att det kan tillkomma extra avgifter när du tar ut pengar från bankomaten. Bankomater som inte ägs av banker kan ha egna avgifter. Det betyder att då betalar du avgiften till din svenska bank plus den extra avgiften. Ha koll på dina kontoutdrag och kontrollera dem ofta. Upptäcker du något som inte stämmer, kontakta din bank direkt. Märker du främmande uttag eller att ditt kort är borta, spärra kortet direkt. Och det kanske viktigaste tipset är att alltid ha flera kort med dig på resan om något oväntat skulle hända. Det finns många jämförelsesajter på internet som hjälper dig att hitta ett kort som passar dig, din familj och era behov.