Nyheter



10 ekonomitips för ungdomar

10 ekonomitips för ungdomar

Det här med att lära sig hantera pengar, det kommer av att leva. Livet i sig är det som förbereder oss alla. Många har ofta en dålig koll på det ekonomiska eller hur de ska hantera sina pengar när de blir vuxna. Därför får du här ett par tips på hur du kan göra på bästa sätt.

Det finns ju tyvärr inget i skolan direkt som lär unga mer om privatekonomi eller att hantera pengar. Man kan tycka att det skulle finnas en form av ekonomisk utbildning redan i grundskolan. Så att man lär sig hur man gör när det ska betalas räkningar, spara pengar, göra budget och sköta sin ekonomi på ett bra sätt. Det är inte förrän på gymnasiet det kan komma sådana kurser, om man nu valt ett sådant program.

Vi har sammanställt en del tips som kan komma att vara till nytta för att få en bra ekonomi när du blir äldre.

En del tips är mer konkreta medan andra är lite bredare.

Snåla inte på utbildning

Det kan vara en god idé att skaffa dig en högre utbildning. Det eftersom det kan hjälpa dig med att välja en karriär som du på ett bra sätt förbereder dig för. Efter gymnasiet kan du sedan fortsätta studera och skaffa dig en bra högskoleutbildning. Detta kan nämligen vara skillnaden sedan när du söker jobb. Står det mellan dig och en annan kandidat så kan du få jobbet tack vare rätt utbildning. Sedan kan rätt sorts studier se till att du får ett bättre jobb och ofta högre lön.

Förstå din personliga ekonomi / gör en budget

Om du har en viss summa pengar är det bra att lära sig klara på det du har. Att klara dig på det du har ger dig en bättre förståelse för hur mycket pengar du har att använda. Det är därför bra at göra en budget. Det innebär att du ska lägga in vad du har i inkomst, sedan räkna samman dina utgifter. Sedan drar du bort dina utgifter från inkomsterna för att få reda på hur mycket pengar det är över efter alla måsten. Måsten är ju hyra, mat, räkningar med mera. Detta belopp som är över är sedan fritt att använda till det du behöver. Kom dock ihåg att det är bra skapa ett sparande, gärna så tidigt som möjligt.

Ha ett bra sparande

Det här med att lägga undan pengar varje månad är en stor del av att ha en sund ekonomi kan man säga. Det går att spara pengar till en massa olika saker. Många sparar till sådant de vill köpa eller göra. Om du inte sparar kan det vara svårt att köpa en bil eller en ny pryl till hemmet. Dock är det även bra att spara ihop till en buffert. En buffert är för att ha pengar till om det sker oförutsedda saker. Saker som kan påverka din ekonomi negativt om du inte har pengar över till det.

Undvik onödiga lån

Även om det är hemskt smidigt att låna pengar till det man vill köpa eller göra, utan att behöva vänta och spara x antal månader, så kan det vara en dum idé. Det finns många som väljer att ta ett så kallat sms lån för att göra saker. Men det innebär även att det man gör eller det man köper kommer bli dyrare i slutändan. Det eftersom sådana lån har en hög ränta. Det kan göra att du hamnar i en skuldfälla. Då är det bättre och säkrare att spara ihop till det du vill ha eller det du vill göra.

Ha koll på dina kostnader

Det är viktigt att ha koll på vad du spenderar pengar på. Det spelar ingen roll hur stor inkomst du har. Du kan bli skuldsatt om du inte är försiktig med det du spenderar. En stor del av privatekonomin är att inte leva över sina tillgångar. Det gäller se till att dina inkomster inte överstiger dina utgifter. Så det är bra att kontrollera vad du har för grundläggande och fasta kostnader varje månad. Kanske det går att sänka några av dem? Se även över om du ofta handlar så saker, då många bäckar små kan bli en hel del pengar. En kaffe ute varje dag bli på ett år flera tusen kronor.

Planera din pension

Som ung kanske det känns allt för tidigt att tänka på den tid då du ska bli pensionär. Men det är aldrig för tidigt för det. Det är bra att inte vänta med att planera din pension tills det att du nått medelåldern. Det kan vara försent då. Då kan det vara svårt att bygga upp en bra pensionsfond. Anställda har ofta tjänstepension, men det är bra att även dryga ut det genom att pensionsspara på egen hand.

Tänk över ditt kreditkortsanvändande

Även om det är så att du låter bli att ta små lån, så kanske du har ett kreditkort. Förvisso kan det vara bra att ha, men om du använder det allt för ofta så kan det komma att bli dyrare än vad du har tänkt dig. Många kreditkort har en kortare period utan ränta men om man väntar så tillkommer ränta och det blir dyrare. Därför är det bra att alltid betala skulden på kortet varje månad.

Lär dig om investeringar

Är det så att du har en del pengar så kan det vara bra att överväga en investeringsplan. Det går idag att investera på flera olika sätt. Det går att spara eller investera i fonder, aktier, valutor eller helt enkelt sätta in pengarna på ett sparkonto. Det är inte fel att ta hjälp av en rådgivare för att få hjälp med att investera och placera dina pengar.

Skydda dina tillgångar

Är det så att du ska köpa ett hus eller en lägenhet, se då till så att du inte betalar för mycket. Det är bra att skaffa en försäkring för att skydda dina egendomar och ta hjälp för att bedöma om ditt hyres- eller köpekontrakt ser korrekt ut. Det är även bra att ha en hemförsäkring då det skyddar mot en hel del. Det finns rådgivare även inom detta om du har behov av det.

Var försiktig med vad du köper

Det kan tyckas vara smart att välja billiga produkter men så är inte alltid fallet. Det är inte så att billigast är bäst, eller att det ger lägst kostnad över tid. Det är alltid bra att göra kostnadsjämförelser genom att överväga hur länge föremålet kommer att hålla och ha i åtanke långsiktiga kostnaderna och underhåll. Saker med bra kvalitet kan komma att kosta mer där och då du köper det, men är ofta bra på lång sikt. Dock ska man inte heller bara anta att dyra saker är bättre, för det gäller inte alltid, utan se alltid till att jämföra.

Få pengarna att räcka längre

Som en bonus i denna text får du här ett par tips till på hur du kan göra för att du ska få pengarna att räcka längre:

  • Gör en budget genom att använda dig av Konsumentverkets budgetkalkyl. I budgetkalkylen kan du även jämföra dina kostnader med Konsumentverkets beräkningar. Kanske kan du minska kostnaderna på något område?

  • Använd kassabok eller något liknande. Genom att skriva upp alla dina utgifter så får du en bra bild av vad pengarna går till. Om du har internetbank och betalkort kan du även få en överblick över dina utgifter genom att gå igenom de inköp du gjort via kortet.

  • Planera dina matinköp. Det är smart att skapa en veckomatsedel med inköpslista och håll dig till den när du handlar. Du sparar både tid och pengar på det.

  • Gör egen matlåda. Genom att laga mat hemma, ta vara på rester och göra matlådor kan du spara flera hundra kronor i månaden.

  • Se över avtalen för tv, internet, telefon och el med mera. Är det så att du verkligen behöver alla dessa tv-kanalerna? Går det att ringa billigare? Det kan finnas pengar att spara genom att byta elavtal eller elleverantör.

  • Se över transportkostnaderna. Att ha bil kostar mer än vad du tror. Du kanske kan cykla eller åka kollektivt istället?

  • Spara energi. Det går att påverka dina elkostnader på olika sätt, bland annat genom att till exempel dra ur kontakten till hemelektronik när den inte används och genom att alltid tvätta fulla tvättmaskiner.

  • Se över dina försäkringar. Det kanske blir billigare med ett annat försäkringsbolag?

  • Se över lånen. Har du många dyra lån? Kolla med banken om du kan samla alla lån till ett lån och samtidigt förhandla dig till en bättre ränta.

  • Inför köpstopp. Testa att leva med inköpsstopp en månad då du bara får handla det som är absolut nödvändigt. Hur mycket pengar kan du spara under en månad?