Nyheter



Tips för att lyckas med ditt sparande

Spara pengar, det vet de allra flesta att det är något man bör göra. Men ibland är det lättare sagt än gjort. Sparformerna är så många och vilket sparande är egentligen bäst? Här kommer ett antal råd som du kan ta till dig när det kommer till att spara pengar.

Lägg inte äggen i samma korg

Det går inte att förutspå vad framtiden har i sitt sköte. Allt kan förändras så som aktiemarknaden, räntenivåer, fondavkastning och marknader och det från en dag till en annan. Det är därmed bra att sprida ditt sparande i flera olika sparformer.

Tänk på dina nära och kära

Kanske det är så att du har rätt så bra ställt med det ekonomiska. Kanske du äger ditt boende och har ett sommarhus därtill. Är det så att du har en äkta hälft, sambo, barn, bonusbarn, särkullsbarn och några barnbarn på det, så kan det vara bra att boka ett samtal med en familjerättsjurist. En sådan kan ge dig goda råd och hjälpa dig att förebygga framtida arvstvister.

Investera i saker som du förstår

Kanske du har hört talas om Bitcoin eller någonting annat som plötsligt stiger i värde. Dock är det bra att inte hoppa på det tåget. Det gäller att ha tiden att sätta sig in i sådana saker. Gör du det försent eller inte lägger ner tillräckligt med tid för det så kan det bli tvärtom, att du förlorar pengar. DXet är bättre satsa på saker du förstår som ett fondsparande eller liknande.

Tänk på när ditt sparande ska användas

Det finns en enkel tumregel att tänka eller använda. Det är att ju mer långsiktigt du sparar desto större risker kan du ta. Och tvärtom: Ju snarare du vill få tillgång till ditt kapital, desto lägre risk ska du välja. Det finns ett undantag och det är om du har så mycket mer kapital än du hinner göra åt. Då kan det vara god idé att göra lite som du vill med en del av det och resten tar du och placerar i ett långsiktigt sparande.

Gör rådgivning till en årlig vana

Det är inte fel att vända sig till en duktig rådgivare. En sådan har bra kunskaper och kan på ett bra sätt hjälpa dig med att informationsflödet och hjälpa dig att undvika dåliga sparprodukter. En sådan person kan även hjälpa dig med att reda ut som skiljer de olika risknivåerna åt. Ett första besök brukar vara på en timme. Sedan är det bra att ses en eller ett par gånger om år för att se över saker och ting igen.

Med ett sparande kan du skaffa en buffert för ekonomiskt besvärliga månader. Du kan också använda sparandet för konsumtion eller investeringar. En Det är inte fel att ha en viss summa hopsparad eftersom du då får en större trygghet när det gäller det ekonomiska. Här är lite fler tips du kan använda för att lyckas med ditt sparande.

Sätt av till sparandet direkt när lönen kommer

Du som har bestämt dig för att verkligen lyckas med ditt sparande du bör sätta av till ditt sparkonto direkt när lönen kommer. Då riskerar du inte använda pengarna till andra saker som konsumtion eller liknande. Sätter du inte av pengar direkt så är risken stor att det inte finns pengar kvar att spara när det är slutet av månaden. Det är smart att sätta upp en automatisk överföring från ditt lönekonto till ditt sparkonto. Då hinner du inte ens röra dessa pengar.

Kolla på räntan på sparkontot

Det kan skilja sig en hel del åt i vad du får för ränta när du sparar pengar, beroende på vilken bank diu väljer eller om du väljer en fristående aktör. De stora bankerna har på senare år ökat gapet mellan sina inlånings- och utlåningsräntor. Med en låg allmän räntenivå innebär detta att räntan på ett vanligt sparkonto i en av storbankerna är i princip obefintlig. Om du vill spara pengar på ett sparkonto gör du klokt i att jämföra olika banker och finansbolag för att hitta den bästa räntan.

Kolla avgifterna vid fondhandel

Det är rätt så populärt att investera i fonder. I alla fall om det är så att man vill att ens tillgångar ska öka över tid. Hur du investerar kan du få råd av via en expert. Dock vill vi ta upp att du bör se över avgifterna. När du ska köpa en fond så titta då inte bara på tidigare avkastning samt framtidsutsikterna. Minst lika viktigt är att undersöka avgifterna. Det är nämligen som så att fondförvaltare är bra på att ta betalt och de tar många gånger ut dessa avgifter oavsett hur det går med den fond du investerat i.

Är allt du köper verkligen nödvändigt?

Det är inte särskilt svårt att ha en bra ordning på räkningar, fakturor och fasta kostnader varje månad. Om du ser till att du har en god ordning på alla dina papper så kan du se vad det kostar dig varje månad med hyra, el, avbetalningar och andra mer eller mindre fasta kostnader. En budget är inte fel att göra. Men utöver detta så tillkommer det ofta andra kostnader så som mat, hygienartiklar, nöjen och den så kallade posten ”övrigt”. Det är just denna kategori du bör se upp med. För här kan det finnas saker du inte behöver egentligen. Det är även den kategorin du kan dra ner på om du behöver få undan pengar till ditt sparande.

Undersök vad dina vanor kostar per år

Kanske det är så att du snusar, rökar eller satsar på hästar ibland. Ett paket eller en dosa eller en kupong i sig kostar inte så mycket. Men om du köper det var och varannan dag så kan det bli rätt mycket pengar av det hela. Låt oss säga att du rökar eller snusar för ett par hundralappar i veckan så kan det på ett år bli runt 10 000 kronor. Dessa pengar skulle kunna läggas på ett sparande istället. Därför kan det vara en god idé att sluta.

Fem grundläggande tips för ett långsiktigt sparande

  • Sätt upp ett mål, vad ska du spara till? Ska du spara till en bil, en buffert, eller kanske insats till en lägenhet.

  • Sprid riskerna över olika sparanden, placeringar och löptider.

  • Diversifiering, som det kallas är en placeringsstrategi som går ut på att helt enkelt inte ha alla ägg i samma korg. Dela upp dina investeringar i olika tillgångsslag som aktier, fonder, räntebärande papper, råvaror och så vidare.

  • Vilket tidsperspektiv har du på ditt sparande? Det avgörs ju givetvis till stor del av målet. Är det ett pensionssparande? Eller är det för det du inom snar framtid ska köpa eller göra?

  • Allt handlar om vilken risk du är villig att leva med. Kanske är du en gambler, och vill ha hög risk men också möjligheten till hög avkastning.

  • Investera aldrig i produkter du aldrig förstår. Förstår du inte vad det är du investerar i så löper du en betydligt större risk att