Nyheter



Guide till att spara pengar. Få tips på sätt att spara

Guide till att spara pengar

Spara pengar, det är de flesta medvetna om att man ”ska” göra. Men hur sparar man då på allra bästa sätt och finns det olika sätt att spara på? Hur får du bästa kontrollen över din privata ekonomi? Här är en liten guide över hur du kan spara pengar på bästa sätt. På lång sikt kan man skapa stora förändringar. Det gäller bara att förändra sitt beteende när det handlar om konsumtion. Att sätta upp en budget, är något många missar att göra, men det är ett bra första steg. Detta är något alla borde se till att göra. Du får då en bättre inblick i din egen ekonomi samt att det är lättare att planera kostnader som kan komma. Det tar inte så lång tid att planera och göra en budget, det är inte heller jobbigt, så det är inget som hindrar att du sätter igång!

Smarta spartips

Om man söker på spartips på nätet så kommer det upp en hel del smarta tips. En del av dem kan du även hitta här hos oss. En sak som är bra att göra är att skapa en stående överföring från ditt transaktionskonto/lönekonto till ett sparkonto. Det gör att du inte hinner ”märka av” dessa pengar så att säga. Du kan börja med en mindre summa, på säg 200 kronor. Det låter inte mycket, men under tid så ger det dig en buffert. Det går även att öka summan, beroende på vad du har för inkomster.

När du gör din budget, se till att sätta upp vad pengarna ska gå till, så att alla poster finns med. Ha gärna med en kolumn för sparande till oväntade utgifter.

Spara pengar genom att göra egna matlådor och sluta äta ute. Det kan du spara tusenlappar på! Samma sak att säga upp onödiga utgifter som tidningar, prenumerationer, abonnemang med mera.

Jag har inga pengar över att spara?

Du kanske tycker att du vill börja spara men att du inte har pengar att lägga undan för detta. Då är det som så att du bör se till att skapa ett utrymme för det! Så för att kunna göra det så är det bra att se över vad du lägger pengar på nu och vad du kan dra in på så att du istället kan lägga dessa pengar på ett sparande. Den som inte har ett sparande och samtidigt har det svårt att få ekonomin att gå runt, den kan ha det tufft att sätta undan flera tusen varje månad. Dock är det nästan ett måste försöka spara undan så att du har minst två månadslöner i en ekonomisk buffert. Så börja med ett par hundralappar i alla fall. Det är en start!

För att utöka ditt sparande kan du som sagt se över din privatekonomi. Kolla upp om du kan få billigare lån, försäkringar, abonnemang, elkostnader och så vidare. Du kan även handla billigare mat, göra matlådor, åka mindre bil, spendera mindre pengar på onödig konsumtion som cigaretter, utemat, godis, kläder, inredning med mera. Det är även bra att sälja saker du inte behöver. Sparar du in 500 kronor på dessa onödiga saker så kan du lägga dessa 500 i ett sparande istället.

Två typer av sparande

Det finns två sparande du i första hand bör fokusera på. Det är att spara till en buffert samt sätta upp ett målsparande. När det kommer till att spara i buffert, så är dessa pengar för att ha, om det skulle ske något du inte väntat dig. Dessa pengar är till för oväntade räkningar, om bilen går sönder, du måste laga något i huset och så vidare. Om man ser till att man har en ekonomisk buffert så känner man sig mer trygg. Bufferten är alltså till för oförutsedda utgifter och händelser. Då har du ett sparande att ta av om du måste. Den som inte sparar till en buffert kan det bli kris för och då är det lån man kanske måste ta istället. De flesta hushåll i Sverige idag, de har inte en buffert och många skulle få det svårt om det kommer en oväntad utgift på ett par tusenlappar. Så sätt in i din budget att du ska ha sparande till en buffert. Riktmärke är att spara undan 10% av sin lön till detta och sättas på ett konto du kommer åt.

Det andra sparandet, som kallas för målsparande är även det bra att satsa på. Detta kan du börja med när du har fått ihop minst två månadslöner i din buffert. Målsparande är vad det låter som, man sparar för ett visst mål. Du kanske vill köpa något eller åka på en resa? Då sätter du upp vad det kommer att kosta samt hur lång tid du tänker dig att det ska ta. Detta sparande kan läggas upp på olika sätt. Det kan vara ett vanligt sparkonto, i form av bundet räntekonto. Det kan också vara ett kapitalkonto så väl som att man kan spara i fonder och aktier.

Två vanliga kontotyper för sparande

Det finns två vanliga kontotyper av sparande som du kan använda dig av. Dessa är vanligt aktie- och fondkonto eller ISK.

Ett vanligt aktie- och fondkonto är det inga avgifter på och här är det så att du betalar bara vinstskatt om du säljer ett värdepapper med vinst. Då är det en skatt på 30%. Det som är bra med detta konto är att du kan så att säga kvitta vinster mot förluster i deklarationen för att minska/slippa betala vinstskatt.

När det kommer till ISK så står det för investeringssparkonto. På detta konto betalar man inte någon vinstskatt om man säljer ett värdepapper med vinst. Det man gör är att man betalar en liten schablonskatt varje år.

Kapitalkonto

Den som vill spara och få extra hög ränta kan satsa på att öppna ett kapitalkonto. Då binder man sina pengar på detta konto. Det kan vara från 3 månader upp till 3 år. Ju längre tid du binder dem där, desto högre ränta kommer du att få. Så du som känner att du har pengar att avvara under en längre tid och inte behöver röra dem så är detta ett bra sätt att spara på.

Andra former av sparande

Det finns så klart andra sätt att spara på. Ett sätt att spara är att investera i aktier. En aktie är en andel i ett aktiebolag. Det man gör är alltså att köpa en liten andel av själva bolaget. Man kommer då att äga en del av bolaget och få ta del av utdelningar. Aktier kan stiga i värde så väl som sjunka i värde. Utdelning kan det bli en eller flera gånger per år. Då kommer en summa pengar till ditt konto som du får göra vad du vill med.

Fonder är ett annat sätt att spara på. Fond är som ett företag som investerar pengar mot en avgift. Sätter du in pengar i en fond, så kommer dessa pengar att placeras på olika värdepapper. Allt enligt fondens investeringsregler. Du får betala en avgift varje år för att fonden hjälpt dig placera pengarna. Det finns även aktiefonder och blandfonder.

Om du är intresserad av att placera pengar på aktier eller fonder så är det en del saker du ska tänka på.

Det första du ska tänka på är att sprida dina risker. Det genom att köpa flera olika aktier och fonder. Sedan är det bra att undvika att satsa pengar på småbolag. Det är bättre satsa på stora och välskötta bolag med en bra affärsidé. Satsa även på fonder med låg förvaltningsavgift.


 

Spara pengar genom att samla lån

Ett sätt att spara pengar är att se över de lån och krediter man har och se om det går att göra något åt dem. Har man många små lån, med hög ränta så kan det vara en god idé att kolla om det finns möjligheter att ta ett så kallat samlingslån. Om man har flera små lån så ger det ofta en ganska stor kostnad varje månad. Du ska amortera, betala ränta och annat. Det kan göra att du har det svårt att spara till en buffert eller sätta upp ett målsparande.

Det är en god idé att försöka bli av med sina små lån så snabbt som möjligt. Det snabbaste sättet är att ta ett samlingslån. Det innebär att man lånar en större summa pengar som man sedan använder för att betala av alla andra lån med. Ett samlingslån ha ofta lägre ränta vilket ger dig en lägre månadskostnad. Det finns många långivare som har lån som är just ett samlingslån. Ibland betalar de skulderna åt dig, ibland betalar de ut till ditt konto och du får betala dem själv. Ett sådant här lån kan göra att du kan spara en massa pengar och det varje månad.

Ska du samla dina lån, hitta då ett privatlån som är samma summa så att de täcker alla andra skulder. Med ett större lån kan du få lägre ränta och det ger dig en mindre kostnad varje månad. De pengar du sparar på detta kan du då lägga på ditt sparande. Det är bra att bara låna exakt så mycket pengar du har i gamla skulder, så att det nya lånet täcker alla de gamla skulderna. Det som även är bra med ett samlingslån är att du bara har det att ha koll på.

Om du av någon anledning inte får ta ett samlingslån, så försök att börja betala av dina krediter och lån, innan du börjar spara på konto. Betala av de dyraste lånen först, de med högst ränta. När du betat av dem alla, så kan du sedan börja lägga undan till en ekonomisk buffert och ett målsparande.