Nyheter



Spara pengar på olika sätt, få en bättre ekonomi

Spara pengar på rätt sätt

Det finns idag flera sätt att spara pengar på. Dels har du ett sparande till en buffert, du har det som kallas målsparande och så kan du spara pengar genom lån. Här i denna artikel ska vi ta upp alla dessa tre delar. Att spara pengar är bra, och att kunna göra det via lån kanske låter konstigt, men det är fullt möjligt att göra det.

Spara pengar i en buffert

Ett sparande till en buffert är något som borde finnas med i allas budget. En ekonomisk buffert gör att man får en trygghet, en känsla av frihet, valmöjlighet och att man kan undvika en dyr nödlösning. En buffert är främst för att ha till oförutsedda utgifter och händelser. Man kan känna en trygghet i att man har ett sparande att ta av om något händer. Det ger även en frihetskänsla att ha pengar, som man kan ta av, om man behöver. Om man inte har en buffert och det sker något oväntat så kan det bli att man tar ett onödigt dyrt lån.

De allra flesta av oss är medvetna om att man har behov av ett buffertsparande. Dock är det många som idag inte skulle klara av en oväntad utgift på 5 000 kronor. Om man börjar spara undan pengar, så kommer man att klara av sådana saker. Det första du bör göra är att se över din ekonomi, genom att göra en budget med inkomster och utgifter varje månad. Då ser du vad du har för marginaler att spela med. En buffert är det första du ska spara till, målsparande kommer senare. Det är bra att ta runt 10 % av sin lön, om det är möjligt, för att lägga till ett sparande av buffert. Ett bra riktmärke att spara till är cirka två hela månadslöner efter skatt. Dessa bör finnas på ett konto där du kommer åt dem när du behöver dem. De ska inte läggas på ett låst konto, för då kan de inte användas till oväntade utgifter.

Försök därmed att spara ett belopp varje månad, så mycket som din budget har utrymme för. Det är bättre att spara lite än inte spara alls. Försök att ha ett regelbundet sparande, sätt automatisk överföring varje månad, så dras det automatiskt så fort lönen kommer in. Se även över ditt sparande regelbundet.

Målsparande

Att skapa ett så kallat målsparande är något du kan börja med, efter att du lyckats få ihop minst två månadslöner i din buffert. Ett målsparande är till en specifik sak du vill köpa eller göra. Det är ett bra alternativ till köp genom avbetalning. Det kan vara att du vill ha en ny bil, en dator eller vill åka på en resa. Hur stort ditt målsparande är samt hur lång tid du tänker dig att spara avgör var och hur du ska placera dina pengar. Det finns sparande i form av vanligt sparkonto, i form av bundet räntekonto, kapitalkonto så väl som att man kan spara i fonder och aktier. En del sparande är mer risker involverat, andra är säkrare.


 

Spara pengar genom att samla lån

Om man sedan innan har flera små lån, så kan det vara så att man varje månad har en stor kostnad för dessa. Det är amorteringar, räntekostnader med mera som ska betalas. Det kan göra att du inte har utrymme för vare sig sparande till buffert eller till ett målsparande. Det kan då vara en god idé att göra något åt detta. Har man många små, dyra lån, så blir de ofta dyrare ju längre tid det går och därför vill du bli av med dem så snabbt som möjligt. Hur kan man då bli av med alla dessa små lån med hög ränta? Ett sätt är att låna igen, men då ett större lån, som har lägre ränta. Då kan du ta det stora lånet och betala av alla de små lånen rakt av. Det kallas att man tar ett samlingslån. Det finns många långivare som har lån som heter just samlingslån, som är till för att du ska kunna lösa dyra lån. Om man tar ett samlingslån så kan man spara en massa pengar varje månad.

Om du tänker att du ska samla dina lån, så gäller det att du hittar ett privatlån, som täcker alla de gamla skulderna. Många gånger är det höga räntor på små lån, sms lån och så vidare. Tar man ett stort privatlån kan man ofta få ett lån till lägre ränta. Lägre ränta innebär en lägre månadskostnad för din del. Det är bra att bara låna exakt så mycket pengar du har i gamla skulder, så att det nya lånet täcker alla de gamla skulderna. Sedan har du bara ett lån att fokusera på, betala av till och det gör allt mycket lättare och smidigare för dig.

Jämför erbjudanden när du ska låna

När du bestämmer dig att du ska låna pengar till något, som till ett samlingslån eller att du vill låna pengar till en specifik sak, som en ny soffa eller en resa, så är det en god idé att jämföra lån med varandra. De har alla olika villkor, räntor med mera som kan skilja sig rejält. Du vill ju ha det bästa lånet, med lägst ränta. Därför är det bra att se till att jämföra olika långivare och deras erbjudanden. Du kan på så vis få fram vem som erbjuder lägsta räntan, vem som har bäst villkor och om de har andra avgifter som man måste räkna med. Det som påverkar ett lån allra mest är vad det är för ränta på det. Genom att jämföra olika banker och andra långivare så kommer du att kunna spara pengar på detta, eftersom du på detta vis kan hitta det bästa lånet för dig med bäst ränta.

Jämför via låneförmedlare

Om du tycker att det är svårt att sitta och jämföra lån på egen hand så finns det alternativet att kolla av via låneförmedlare. Det finns idag många långivare, som erbjuder privatlån, blancolån, smslån med mera, men där det är svårt att se vad de har i ränta med mera. Om du går via en låneförmedlare kan du göra det enklare för dig. En del långivare visar inte vad de tar ut i avgifter eller ränta innan du ansöker och att ansöka hos flera olika på en och samma gång är inte bra för ditt kreditbetyg. Många kreditupplysningar sänker nämligen det, särskilt om det är en kreditupplysning via UC. Sen tar det ju en massa onödig tid att söka lån du kanske inte ens vill tacka ja till sen.

Det är där låneförmedlare kommer in i bilden. Det finns idag många olika sådana, men de fungerar på ungefär samma sätt. De samarbetar med flera olika banker och långivare och du ansöker bara om ett enda lån, så får sedan dessa banker och långivare ge dig förslag. Det görs då även en enda kreditupplysning, som alla långivare får ta del av.

Om du uppfyller grundkraven så kommer du att få ett antal förslag på lån. Du kan då själv jämföra vilket av dem som är bäst för dig. Du ser direkt vad de har för ränta, avgifter och villkor. Väljer du det billigaste eller bästa lånet så är det bara att gå vidare med den ansökan.

Pruta på ditt bolån

Man kan även spara pengar genom att pruta och förhandla om räntan på ditt bolån. Det är nämligen så att bankerna många gånger har bra marginaler på sina bolån. Det gör att det finns utrymme för att förhandla ner den ränta du ska betala. Då kan du spara en hel del pengar. Så att förhandla om boräntan samt att kolla av vad andra banker kan erbjuda för att se över möjligheten att byta bank. Det kan spara tusenlappar!

Lyckas man med att förhandla ner räntan, så gör man ordentliga besparingar varje år. Så se till att kontakta din bank som har hand om ditt bolån och fråga vad de kan göra för dig när det kommer till räntan.


 


 

Tips på hur man tar sig ur skuldfällan

Om det är så att du redan har hamnat i en skuldfälla och inte kan ta ett samlingslån eller andra lån så kan det även vara svårt att börja spara till en buffert eller göra ett målsparande. Att börja spara är ingen idé innan du har betat av dina skulder. Idag är det många som har skulder och har svårt att betala för dig. Många av oss svenskar har en förmåga att skjuta upp räkningar. SIFO har tidigare gjort en undersökning som visar att 4 av 5 personer mår dåligt av att skjuta upp saker, visar att det man skjuter upp allra mest, det är just våra vanliga räkningar. Undersökningen visade även att vart tionde deltagare av 1357 deltagare mådde riktigt dåligt över att de sköt upp privatekonomiska bekymmer. Anledningen till att många ändå väljer att skjuta upp räkningar med mera är för att de inte har råd att betala dem eller för att deras privatekonomi hamnat i så att säga otakt.

För att må bättre, så är det en god idé att se till att man tar tag i sig själv och sin ekonomi, så att man åter igen har kontroll över den. Det gör även att du kan ta dig ur en skuldfälla om du hamnat i en sådan. Det är bra att börja med små steg, så börja med att betala dina räkningar varje månad. Sedn finns det ett par saker du kan göra för att se över din skuldsituation. Börja med att se över och ta reda på vad det är för skulder du har. Du kan kontakta fordringsägare om du inte själv har dessa uppgifter hemma. Det är även en god idé att läsa vad som händer om du inte betalar det du ska. Du kan hamna hos både inkassobolag och hos Kronofogden och det ökar skulderna ytterligare. Du bör ta tag i de skulder som är mest akuta, beta av dem en efter en. Sedan tar du de med höga räntor. Det är bra att även göra en kalkyl eller budget över vad du har för inkomster och utgifter. Då ser du vad du kan lägga i avbetalningar för skulder. Kolla även om du kan göra förändringar, som gör att du ökar inkomster eller kan sänka utgifter. Gör sedan en plan på hur du ska gå tillväga för att börja betala av på dina skulder. Det är inte fel att även förhandla med fordringsägare och göra upp om förmånliga avbetalningsplaner. De flesta är villiga att förhandla, då de vill ha tillbaka sina pengar. Kolla om du kan få sänkt ränta eller fryst ränta med. Under denna period, låt bli att använda kreditkort. Om du behöver hjälp med att reda upp din ekonomi och dina skulder så kan du i de flesta fall i din kommun hitta en så kallad skuld och budget-rådgivare. De kan hjälpa dig att reda ut vad du har i skuld, lägga upp en budget och se över din ekonomi.